Zij-instroom

Uvoordeklas

Goed onderwijs, daar staan we voor! Voor goed onderwijs zijn voldoende en goed opgeleide leraren nodig. In de nabije toekomst dient zich in de regio Utrecht een tekort aan leraren in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs aan.

Verschillende partners in de regio en stad Utrecht werken samen aan het oplossen van het lerarentekort. Een van de ambities is het aantrekken van nieuw potentieel; mensen die nu nog in andere sectoren werkzaam zijn (deels) over laten stappen naar het onderwijs, om daar bij te dragen aan de groei en ontwikkeling van een nieuwe generatie.

De 'U' van 'U voor de klas' verwijst naar U als belangstellende voor een baan in het onderwijs en tevens voor de provincie/regio Utrecht. 'Voor de klas' naar werken in het onderwijs. Zie www.uvoordeklas.nl

 

Zij-instroom, hoe pak je dat aan? 

Lees hier de beleidsnotitie "Beleid werven en begeleiden van potentiële leraren".

 

Doelgroepen

'Zij-instromer' is een breed begrip. Afhankelijk van hun achtergrond kunnen zij-instromers op verschillende manieren instromen in het basisonderwijs. Daarom onderscheiden we 5 groepen:

 • Zij-instromers in beroep
  Een ‘zij-instromer in het beroep’ heeft al enige jaren werkervaring in een ander beroep. Dat kan ook ervaring zijn in het voortgezet onderwijs.
 • Verkorte deeltijders (HBO/WO)
  Iedereen met een hbo- of wo-diploma kan een verkorte deeltijdopleiding volgen aan de pabo. Bij deze opleiding kunnen kandidaten in 2 jaar hun bevoegdheid halen. Daarnaast mogen ze al (begeleid) aan de slag in het primair onderwijs.
 • Herintreders

  Herintreders zijn kandidaten met een pabo-diploma die op dit moment niet in het primair onderwijs werken. Als u herintreders aantrekt, kunt u gebruik maken van de tegemoetkoming herintreders primair onderwijs. Met deze tegemoetkoming van 2500 euro kunt u de herintreder een opfriscursus of extra begeleiding aanbieden.
 • Afgestudeerden pedagogiek en onderwijskunde

  Met een verwant hbo- of wo-diploma, zoals pedagogiek en onderwijskunde, kunnen kandidaten in nog minder dan twee jaar hun bevoegdheid halen. Ze volgen de opleiding in deeltijd en mogen daarnaast meteen aan de slag.
 • Onderwijsassistenten

  Onderwijsassistenten kunnen in een deeltijdopleiding van vier jaar hun diploma behalen.

Werving en selectie zij-instromers

Van geïnteresseerde tot zij-instromer: de kandidaten die u werft doorlopen 6 verschillende fases voor zij een aanstelling kunnen krijgen. Welke fases dat zijn, ziet u in deze trechter. Download hier de infographic.

Artikel Onderwijsmagazine Schooljournaal

(nr. 12, met interview Joost Spijker)

Zijinstromers moeten beseffen dat leraar zijn veel inzet vraagt!

  

 

 

Organisatie

RTC Transvita is een Regionaal Transfercentrum (RTC) zoals uitgewerkt in het Sectorplan PO. RTC Transvita is van en voor aangesloten schoolbesturen die willen samenwerken op het vlak van strategisch personeelsmanagement, personeelsmobiliteit en duurzame inzetbaarheid.

Lees meer >

Contactgegevens

 Weverstede 51c, 3431 JS Nieuwegein

030 - 237 30 10
030 - 600 88 18 (afd. planning)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.