Ontwikkeling en Begeleiding/ binden en boeien Deeltijdstudenten

Beoogde resultaten en producten

Waarom doen we dit? Het lerarentekort is inmiddels een maatschappelijk probleem geworden dat mensen buiten het onderwijs raakt. Steeds meer mensen denken er over na om hun bijdrage te leveren in het oplossen van dit tekort door de stap naar een baan als leraar in het (primair) onderwijs te zetten.

Onze ervaring heeft geleerd, en dit wordt gestaafd door de groei van deeltijdstudenten die zich aanmelden bij de pabo's, dat voor veel kandidaten waarvoor het 'harde' zij-instroomtraject te zwaar is de deeltijdopleiding een passend alternatief is. De minister heeft dit (h)erkend door te faciliteren dat deze doelgroep na 30 ect of een half jaar stage ook betaald les mag geven. Deze groep studenten werkt vaak hybride tot zij gediplomeerd een vaste baan in het primair onderwijs vinden. De pabo's in de regio hebben een stevig netwerk van opleidingsscholen en schoolopleiders waar deeltijdstudenten begeleid kunnen worden in hun leertocht naar bekwaamheid. Wij denken dat wij vanuit bestuurlijke samenwerking hierbij van meerwaarde zijn.

Hoe gaan we dit doen? Er is een werkgroep ingericht die zich met name richt op het hele traject vóór een zij-instromer in het onderwijs de tripartiteovereenkomst tekent en aan de opleiding begint. Het gaat hierbij om het opzetten en versterken van een netwerk van (opleidings- en stage-)scholen die een plek bieden en zorgen voor deskundige begeleiding die bekwaam om aspirant leerkrachten middels stage en begeleiding voor te bereiden op hun rol als zij-instromer. Ook richt deze werkgroep zich op het optimaliseren van de klantreis in het beslissingsproces tot zij-instroom.

Periode

augustus 2019 - ...

Opmerkingen

Deze doelgroep wordt meegenomen in de werkgroep Zij-instroom. 

 

Voortgang / status

Verantwoording is te vinden onder het deelaspect 'Kwaliteit/duurzame inzetbaarheid zij-instromers bevorderen'.

Organisatie

RTC Transvita is een Regionaal Transfercentrum (RTC) zoals uitgewerkt in het Sectorplan PO. RTC Transvita is van en voor aangesloten schoolbesturen die willen samenwerken op het vlak van strategisch personeelsmanagement, personeelsmobiliteit en duurzame inzetbaarheid.

Lees meer >

Contactgegevens

 Weverstede 51c, 3431 JS Nieuwegein

030 - 237 30 10
030 - 600 88 18 (afd. planning)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.